Picture

Zdravím, jmenuji se Emil Cieslar.

Jsem programátor se zaměřením na frontend pomocí AngularJS. Backend mi také není cizí, na něj používám Nette (občas NodeJS). Stále se učím nové věci, které rád sdílím s ostatními. Žiji svým vlastním tempem ve společnosti Webkreativ, s.r.o., která má stejné zaměření jako já.

Více o mne →

 (Emil & Web)

SCSS + Gulp

Jak jednoduše komplikovat SASS pomocí Gulp

  • SCSS
  • Gulp

SASS CSS preprocessor je asi nejpopulárnějším ve své kategorii. Kompilovat SCSS soubory po každé úpravě by bylo ale trochu namáhavé. Proto následující manuál jednoduše vysvětlí jakým způsobem lze automaticky kompilovat SCSS soubory pomocí Gulpu.

Nainstalujeme si Gulp

Nejdříve budeme potřebovat Gulp nainstalovaný ve složce, kde máme náš projekt. Pokud ještě nemáte soubor package.json, ideálně si ho ještě před tímto krokem vytvořte pomocí npm init. Poté si nainstalujeme Gulp pomocí následujících příkazů.

npm install --global gulp
npm install --save-dev gulp
npm install gulp-sass --save-dev

Nejprve jsme nainstalovali globálně gulp a poté jsme ho přidali do našeho projektu. Nakonec jsme nainstalovali specifický plugin pro gulp a to sass plugin.

gulpfile.js

Vytvoříme soubor s názve gulpfile.js a vložíme do něj následující kód.

var gulp = require('gulp');
var sass = require('gulp-sass');

gulp.task('sass', function () {
  gulp.src('./sass/**/*.scss')
    .pipe(sass().on('error', sass.logError))
    .pipe(gulp.dest('./css'));
});

gulp.task('sass:watch', function () {
  gulp.watch('./sass/**/*.scss', ['sass']);
});

Výše uvedený kód v podstatě zajistí, že soubory s příponou .scss ve složce ./sass, která se nachází v našem projektu se kompilují do složky ./css, která se také nachází v adresáři našeho projektu. Příkaz gulp.watch zajistí, že po spuštění gulp sass v okně našeho terminalu bude gulp automaticky sledovat složku scss a při jakékoliv změně a uložení se soubory automaticky opět v mžiku kompilují aniž bychom museli hnout prstem. Níže nastiňuji základní adresářovou strukturu projektu, který by obsahoval jak css tak scss soubory.

├── index.html
├── css/
│   ├── style.css
├── scss/
│   ├── style.scss
├── package.json
├── gulpfile.js

A to je vše co potřebujete ke kompilaci SCSS souborů do CSS pomocí Gulpu. Pokud máte jakékoliv dotazy, zanechte mi vzkaz v komentářích. Ať se daří při kódování.

Reference

  1. https://github.com/gulpjs/gulp/blob/master/docs/getting-started.md
  2. https://www.npmjs.com/package/gulp-sass

Komentáře